Haberler

Haberler

Evrensel Barış Temalı Uluslararası Çocuk Film Festivali Tuzla’da

z28.10.2014

Uluslararası Çocuk Film Festivali, bu yıl 2. kez Tuzla’da düzenleniyor.
27-31 Ekim 2014 tarihleri arasında Tuzla’da düzenlenen festivalde, 28 ülkeden 100’ü aşkın çocuk filmi ücretsiz olarak gösterime sunuluyor. Festivale Arjantin, Hırvatistan, Fransa, Japonya, İspanya, Tayvan, Ukrayna ve Bosna-Hersek’ten de çocuklar katıldı.  Yurt içi ve dışından festivale katılan çocuklar, sektörde yer alan yönetmenlerin kurduğu atölyelerde unutulmaz deneyimler yaşıyor. ‘Evrensel Barış’ temasını taşıyan festivalde konuklar barışı temsil eden beyaz bez üzerine barış mesajlarını yazdı, savaşı temsil eden siyah bezi de çiğneyerek mesaj verdi.
Uluslararası Çocuk Film Festivali’nin açılış töreni, Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Açılışa Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu, festival direktörü Rowena M. Tuzcuoğlu, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, yurt içi ve dışından konuklar katıldı.

Festival Çocuklarımıza Yeni Ufuklar Kazandıracak
Programda açılış konuşmasını Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu yaptı. Alireisoğlu, “1 hafta boyunca devam edecek festivalimizde öğrencilerimiz, her yaştan vatandaşlarımızı dünyanın seçkin filmlerini izleyecekler. Bu işi yapan sanatçılarla öğrencilerimiz aynı mutfakta ortak bir çalışma yapacaklar. Bu bizi gerçekten sevindiriyor, heyecanlandırıyor, bu projenin bizim yeni yetişen çocuklarımıza yeni ufuklar bahşettiğini düşünüyorum. Bu projeye destek veren Belediye Başkanımıza, her noktada bize önderlik yapan kıymetli kaymakamımıza, emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Festivale Ev Sahipliği Yapmaktan Onur Duyuyoruz
Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan da konuşmasında festivalin içeriği hakkında bilgi verdi. Festivalin sektörü tanıtan önemli bir organizasyon olduğunu belirten Dr. Turgut Özcan, “Hırvatistan, İran, Sırbistan ve Almanya’dan uzman yönetmenleri Tuzla’da ağırlıyoruz. Çeşitli ülkelerden festivalimize katılan yönetmenler hem filmlerini gösterecek hem de çocuklarımıza filmin nasıl hazırlandığını anlatacak. Çocuklar 1 hafta sürecek etkinliklerde kendilerini film dünyasında bulacaklar. Bizler, böyle güzel bir uluslar arası festivale ev sahipliği yapmaktan dolayı onur duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu. 

Çocuk ve Barışı Anlatan Çok Anlamlı Bir Festival
Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, festivalin sosyal yönü üzerinde durdu. Festivalin teması ile hitap ettiği kesim arasındaki beklentiyi vurgulayan Kaymakam Çalışır, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Tuzla’ya bu tür aktiviteler yakışıyor. Tuzla’mızda hemen hemen haftanın her günü bir kültürel, sanatsal aktivite düzenleniyor. Uluslararası Çocuk Film Festivali ayrı bir anlam taşıyor. İçinde çocuk kavramı geçiyor. Geleceğimizin teminatı, aslında varoluş gayemiz, göz bebeklerimiz, gözümüzün nuru, varımızı yoğumuzu önüne serdiğimiz, istikbalimiz, evlatlarımız için düzenlenen bu festival biraz daha anlamlı. Bu festivalde sanat, estetik, insan duygusu, bu duyguların karşıya iletişiminin sağlanan bir festival düzenleniyor. Bu festivalin temasını oluşturan evrensel barıştan bahsetmemiz de ayrıca anlamlı kılıyor. Bu festivalde evrensel barıştan, kardeşlikten, sevgiden, dostluktan bahsediyoruz.”
Atatürk, Yunus Emre, Mevlana’nın barışla ilgili sözlerini hatırlatan Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, yurtdışından gelen konuklara “Barış mesajı adına verilebilecek dünyanın en özel, lokal bölgesindesiniz.” mesajını verdi.
Uluslararası Çocuk Film Festivali açılış töreni sahne etkinlikleri ile sona erdi. Festivale katılan bazı çocuk grupları şarkılar seslendirdi. Festivalin ilk günü, yönetmenliğini Joost Ranzing’in yaptığı NICK ann DE HANG 'Şehir Serserileri' filmi gösterime sunuldu.

ULUSLAR ARASI ÇOCUK FİLM FESTİVALİ PROGRAMI

Tarih                           Saat                            Yer                 

27 Ekim 2014              10.30 - 15.30             Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi

28 Ekim 2014              10.30 - 16.30             Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi

29 Ekim 2014              10.30 - 19.30             Tuzla Gençlik Merkezi (Şifa Mah.

30 Ekim 2014              09.30 - 19.30             Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi

31 Ekim 2014              10.30 - 12.30             Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi