Haberler

Haberler

Madde Bağımlılığıyla Mücadele Programında Vatandaşların Bilgilendirilmesine Başlandı

z15.04.2015

“Tuzla’da Hep Birlikte Madde Bağımlılığına Hayır” projesinin üçüncü etabında gönüllü eğiticiler vatandaşları bilgilendirmeye başladı. İlk toplantıya Bayburt Dağçatı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği ev sahipliği yaptı.
Tuzla Kaymakamlığı ve Tuzla Belediyesi öncülüğünde düzenlenen kamu kurumları ve sivil insiyatifin katılımıyla gönüllük esasıyla düzenlenen “Tuzla’da Hep Birlikte Madde Bağımlılığına Hayır” projesinde üçüncü etaba geçildi. Gönüllü eğitmenlerin eğitimi ve eğiticilerin eğitiminin ardından vatandaşlarla direk temasa geçilmesini içeren bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarına başlandı. Projenin gönüllü eğiticileri arasında yer alan Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi’nde drama eğitmeni olarak çalışan Tuğba Ermiş, Bayburt Dağçatı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne üye kadınlarla bir araya geldi. 

Madde Bağımlılığıyla Mücadele Toplumsal İşbirliğiyle Çözümlenebilir
Madde bağımlılığındaki hedef kitle, bağımlılığını tanımı, bağımlılık yapıcı maddeler ve etkileri, risk faktörleri, yanlış kanı ve düşünceler, bağımlılığın fark edilişi ve önleyici çalışmalar hakkında detaylı bilgiler veren Ermiş, konuyla alakalı bilgilendirici açıklamalarda bulundu. Özellikle genç kesimin yaşadığı yanlışları ortaya koyan Ermiş, “Herkes bağımlı olabilir. Bağımlılığın iradeyle bir alakası yoktur. İradenin güçlü olması ya da zayıf olması bağımlılıkla ilişkili değildir. Çünkü bu maddeler herkesi kendisine bağımlı yapar. Bu maddelerin özelliği bağımlılık yapıcı olmalarıdır. Hiç denememek en doğru yoldur.
Bağımlılık yapıcı maddeler kişiyi kontrol ederler.  Bu düşünce çok yanlıştır ve madde kullanmaya başlamanın ilk adımıdır. “Ben kendimi kontrol edebilirim.” düşüncesi, uyuşturucu kullanılan ortamlara girmeye veya madde kullanmaya sebep olur. Uyuşturucu maddeler bağımlılık yapar. Madde kullanımı arkadaşlık ilişkilerini arttırmaz tam tersi azaltır. Kimse madde kullanan bir kişiyle arkadaşlık yapmak istemez. Korkulan ve çekinilen bir kişidir. Madde kullanımında gözlerde kızarma ve ertesi gün göz kapaklarında şişmeler olur.  Ayrıca, maddenin etkisi altındayken kişi çoğunlukla anlamsız şeyler söyler veya sadece kendisine yoğunlaşır. Bu hâldeyken diğer insanlarla daha kötü iletişim kurar ve dolayısıyla arkadaşlık ilişkilerini ilerletemez. Madde bağımlılığıyla mücadele toplumsal işbirliğiyle çözümlenebilir.” şeklinde konuştu. 

Ayaz: Tüm İmkanlarımızla Projeyi Destekliyoruz
İlk bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yapan Bayburt Dağçatı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Levent Ayaz, projeye tam destek verdiklerini söyledi. Ayaz, “Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve projede emeği geçen tüm kişi ve kurumları tebrik ediyoruz. İnsanın en değerli varlığı olan ailesi, içinde yaşadığı toplum ve milletini zehirlemek isteyenlere karşı girişilen bu mücadelenin son derece faydalı ve gerekli olduğuna inanıyorum. Bayburt Dağçatı Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği olarak tüm imkanlarımızla projeyi destekliyoruz.” dedi.