Haberler

Haberler

Gönül Birlikteliği Mesafeleri Aşıyor

z16.11.2015

Senegalli doktorlara göz cerrahisi eğitim projesinin 3. ayağı Türkiye’de gerçekleştirildi. Projeye ilk günden itibaren destek veren Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “İnsan odaklı belediyecilik anlayışımızda ortaya koyduğumuz gönül birlikteliği tüm mesafeleri aşıyor” dedi.
Tuzla Belediyesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sağlık Bakanlığı, SESRİC (İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi) desteği ve İnsan Sağlığı Derneği (İNSADER) işbirliğiyle gerçekleştirilen uluslararası sosyal sorumluluk projesi, Türkiye’deki organizasyonla tamamlandı. Projenin Senegal’de düzenlenen ilk ayağında Aristide Le Dantec Hastanesi'nin Oftalmoloji Kliniği'nin Kapasite Artırımı Projesi kapsamında, TİKA tarafından tıbbi malzeme yardımı yapıldı. Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan, Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hekimi Op. Dr. Selim Genç’in yanı sıra İNSADER’in gönüllü doktorlarından Op. Dr. İnayet Andı, gönüllü eğitimci olarak gönüllüler arasında yer aldı. Ayrıca dışarıdan kendi imkanlarıyla ekibe dahil olan akademisyen Doç. Dr. Enes Eryarsoy, ekonomik ve sosyal projeler konusunda araştırmalar yapıp çalışmalar yürüterek ekibe destek oldu.
Projenin ikinci ayağında ise, SESRİC, İNSADER, Tuzla Belediyesi ve gönüllüler işbirliğinde oluşturulan Türk doktorlar tarafından, fako cihazının kurulumu, kullanılması ve modern göz ameliyatı teknikleri konusunda Senegalli doktorlara yönelik 15 günlük uygulamalı eğitim programı düzenlendi. Proje kapsamında Le Dantec Hastanesi ve Hospitalier Abbas Ndao Hastanesi’nde aralarında Prof. ve Yrd. Doç. Dr. bulunan 12 hekim uygulamalı eğitim aldı. Senegal Dakar’da eğitim amaçlı gerçekleştirilen ve 15 gün süren proje kapsamında 75 kişinin de göz ameliyatı ücretsiz gerçekleştirildi.

Senegalli Doktorlar Türkiye’de
Projenin 3. ve son ayağı ise Türkiye’de gerçekleştirildi. Dr.Abou Bakry Sadıkh Sow, Dr.El-Hadjı Amadou Ba ve Dr.Habse Kane, organizasyon komitesinin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 7-15 Kasım tarihleri arasında Türkiye’de bulunan Senegalli 3 göz doktoru, Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği’nde 1 hafta süreyle ameliyatlara katılarak FAKO Göz Cerrahi eğitimi aldı. Senegalli doktorlar, İstanbul’da kamu ve özel hastaneleri gezerek göz cerrahisi ve sağlık sistemi hakkında bilgi aldı. Türk Oftalmoloji Derneği 49. Ulusal Oftalmoloji Kongresi’ne de katılan Senegalli doktorlar, İstanbul’un tarihi ve kültürel zenginliklerini de program kapsamında tanıdı.

Gönül Birlikteliği Mesafeleri Aşıyor
Senegalli doktorların Türkiye programını Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan ve İNSADER Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Selim Genç koordine etti. Senegalli doktorlar, Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’yı da makamında ziyaret etti. Senegal heyeti, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya kültürlerini tanıtan hediye takdim etti. Başkan Yazıcı da misafirlerine çini eserleri hediye etti. Tuzla Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projelerine açık olduğunu ve birbirinden değerli uygulamalara imza attığını belirten Başkan Yazıcı, “Tuzla Belediyesi olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında sosyal sorumluluk projelerine, toplumsal kazanımlar oluşturan süreçlere ve bu organizasyonları sağlayan yapılarla işbirliğine devam ediyoruz. İnsan odaklı belediyecilik anlayışımızda ortaya koyduğumuz gönül birlikteliği tüm mesafeleri aşıyor” dedi.
Senegalli heyet de katkılarından dolayı Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti.