Haberler

Haberler

‘Eğitim Kenti Tuzla’da Geleneksel Türk El Yazmacılığı Yaşatılıyor

z27.04.2016

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın ‘Eğitim Kenti Tuzla’ vizyonunda Geleneksel Türk El Yazmacılığı yeniden canlandırılıyor. Geleneksel sanatı geleceğe taşıyan projeye Okan Üniversitesi de akademik destek sağlıyor.
Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Okan Üniversitesi işbirliğiyle sürdürülen Geleneksel Türk El Yazmacılığı Eğitim Programı tamamlandı. Deniz-balık teması ile oluşturulan el baskısı yazmaların giysi ve aksesuar tasarımlarına dönüştürülerek elde edilecek gelirin yarısını üretime katılan kadınlara vermeyi amaçlayan projenin ilk ürünleri, Tuzla Belediyesi Rumeli Kültür Merkezi’nde düzenlenen sergi ile görücüye çıktı. Yazmacılık sanatı üzerine eğitim, workshop ve sergi üçlemesinden oluşan sosyal sorumluluk projesinde usta eğitici olan 5 kursiyere sertifikaları açılış programında verildi. Açılışa Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcıları Av. Mehmet Çelikel ve Kevser Şamlı, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serna Uçar, Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Reyhan Kaya, Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ergül Özdemir, Tuzla Belediyesi Meclis Üyeleri ve birim müdürleri, Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Arzu Öğüt Şimşek ile Kadın Meclisi Üyeleri Katıldı. 

Özdemir, Teşekkür Etti
Tuzla Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Ergül Özdemir, Kent Konseyi’nin ürettiği projeler ve hizmetlerle ivme kazandığını söyledi. Kadınlara yönelik bu projenin de sosyal ve ekonomik boyutu ile önemine değinen Özdemir, “Projenin gerçekleştirilmesinde bizleri destekleyen Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut ve emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Vardar: Çok Değerli Bir Projeyi Gerçekleştirdik
Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar, çok değerli bir projeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.  Vardar, “Yazmacılık sanatını, geleneksel kültürümüzü günümüzün gerçekleri ve modern imajı ile bir araya getiren, geçmişi geleceğe taşıma becerisi gösteren bu projenin çok değerli olduğuna inanıyorum. Emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Eğitim Kenti Tuzla, Üniversitelerimizin Laboratuvarı Oldu
Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Çelikel, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın eğitim, kültür ve sanata verdiği önemin bir örneğini daha gördüklerini söyledi. Başkan Yazıcı’nın “Eğitim Kenti Tuzla” vizyonuyla gerçekleştirilen proje ve hizmet ortaklığının toplumsal kazanımlarına değinen Çelikel, “Tuzla, Belediye Başkanımızın ifadesiyle bir eğitim kenti ve üniversitelerin laboratuvarı haline geldi. Birlikte projeler üreterek hizmet sunuyoruz. Bu proje hem kadın istihdamına sağlayacağı katkı hem de geleneklerimizin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir işbirliğini ortaya koymaktadır. Yazmacılık gibi bir sanatın, geleneğin unutulmaması, modern çizgilerle geliştirilmesinde emek veren herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Çelikel, eğitici sayısının arttırılarak daha çok kişiyle bilgi paylaşımı ve daha çok kadına istihdam sağlanmasına yönelik çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Kut, Hedef Büyüttü
Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, projede üretilen ürünlerin ihraç edilmesi fikrini konuklarla paylaştı. Serginin üniversitede de düzenlenmesi çağrısında bulunan ve bu ürünlerin pazar payının arttırılması ile ilgili fikirlerini paylaşan Kut, “Burada çok değerli bir proje var. Bu projede estetik anlamda çok güzel şeyler oluyor ama aynı zamanda geçmişi bugüne taşıyan çok önemli bir potansiyel var. Bu ürünleri dünyaya açıp ihracat hedefini ortaya koyarsak daha hızlı ve daha iyi ilerlemek mümkün olabilir diye düşünüyorum. Başlangıçta hiçbirimizin hayal etmediği kadar güzel bir proje ortaya çıktı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve Tuzla Belediyesi’nin tüm çalışanlarına huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Ben bugün burada Tuzla Belediyesi ile olan kalıcı işbirliğimizin en güzel halkaları için toplandığımızı bir kere daha farkına vardım” ifadesini kullandı.
Konuşmaların ardından Geleneksel Türk El Yazmacılığı eğitim programında üretilen giysi ve aksesuarlardan oluşan sergi gezildi. Sergi, 1 Mayıs 2016 Pazar gününe kadar Tuzla Belediyesi Rumeli Kültür Merkezi’nde açık kalacak.