Haberler

Haberler

Başkan Yazıcı ve Tuzlalılar, FETÖ’cü Hainleri Mahkemede de Takip Etti

z14.11.2017

15 Temmuz darbe girişiminde Tuzla Orhanlı Gişeleri’nde yaşanılan olaylarla ilgili davayı takip eden Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Hukukun üstünlüğünün asla yanılmayacağını ve hak edenin de hak ettiği cezayı alacağına yürekten inanıyorum” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 184'ü tutuklu, 187 sanığın yargılandığı duruşmayı takip etti.
İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmaya 182 tutuklu sanık ile müştekiler ve tarafların avukatları katıldı. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, AK Parti Tuzla İlçe Başkanı Sebahattin Demirci, AK Parti Tuzla İlçe Kadın Kolları Başkanı Derya Bacacı, AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Karakaş, söz konusu davaya konu Orhanlı gişelerindeki olaylarda sol kolunu kaybeden 15 Temmuz Demokrasi Gazisi Üzeyir Civan ile çok sayıda Tuzlalı duruşmayı birlikte takip etti. Tuzlalılar, olayların yaşandığı bölgeye atıfta bulunarak “Tuzla Gişeleri, Hainlere Her Daim Kapalı”, “Tuzla’dan Silivri’ye, Edirne’den Ardahan’a Fetö ile Mücadeleye Devam” yazılı dövizler taşıdı. 

Hain Kalkışmayı Tiyatroya Çevirmek İstiyorlar
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, duruşmanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Başkan Yazıcı, “Biz, dava sürecinde Silivri’deki duruşmalara zaman zaman geldik ama Tuzla’da 15 Temmuz darbe girişiminde Orhanlı gişelerinde yaşanılan olaylarla ilgili davayı izlemeye özellikle geldik. Sayın Başbakanımızın evinin bulunduğu alana gelmek istediler ama halkımız buna engel oldu. O gece halkımızla sokaklardaydık ve hainleri püskürtmek için mücadele verdik. Bugün duruşmada sanıkların masum olmadıklarını, bunun hainlerin kendi aralarındaki emir-komuta zinciriyle gerçekleştirdiği bir süreç olduğunu bir kez daha gördük. Hain bir kalkışmanın zaman zaman bir tiyatroya çevrilmeye çalışıldığını, ifadelerin tutarlı olmadığını, bu işte bilinçli olarak yer aldıklarını hissediyorum” dedi.

Darbe Girişimini Bir Kez Daha Lanetliyorum, Kınıyorum
Tuzla Orhanlı gişelerindeki olaylarda Hava Harp Okulu öğrencilerinin kullanıldığına dikkat çeken Başkan Yazıcı, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Hain bir kalkışma ve Tuzla’daki olaylarda Hava Harp Okulu öğrencilerinin kullanılması işin daha da vahim bir boyutu. Bir kalkışma ne kadar acıysa Hava Harp Okulu öğrencilerinin kalkışmada kullanılması, bu öğrencilerin polisle, halkla yüz yüze getirilmesi daha vahim bir durum. Darbe girişimini buradan bir kez daha lanetliyorum. Bu kalkışmada emir-komuta ile Hava Harp Okulu öğrencileri ve eratlar da dahil askeriye içindekileri harekete geçiren, emir veren darbecileri buradan kınıyorum, lanetliyorum” 

Mahkemelerde Hukukun Üstünlüğü İşletiliyor
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, sanıkların halk vicdanında cezalandırıldığını, mahkemelerde hukukun üstünlüğüne uygun şekilde hareket edildiğini söyledi. Başkan Yazıcı, “Buradaki duruşmalarda Türk adaletinin gerçekten çok iyi işlediğini, batıya bir demokrasi mesajı verildiğini, mahkemelerde hukukun üstünlüğünün işletildiğini, sanıklara söz ve savuma hakkı verildiğini görüyoruz. Bu duruşmalarda mahkemelerin tavrı ve tutumu hukuk devleti olduğumuzu bir kez daha göstermektedir. Hukukun üstünlüğünün asla yanılmayacağını ve hak edenin de hak ettiği cezayı alacağına yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.  

187 Sanık Yargılanıyor
15 Temmuz Darbe girişimi sırasında Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı’ndaki olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede darbeci askerlerin Yalova Hava Meydan Komutanlığı'ndan  İstanbul'a intikal ederek, Tuzla Orhanlı Gişeler ile  Sultanbeyli /  Mehmetçik Vakfı bölgelerinde faaliyet gösterdikleri anlatılan iddianamede, Orhanlı Gişeleri'nde darbecilerin tüm uyarılara rağmen teslim olmadıkları, bölgede görev alan kolluk kuvvetleriyle çatışmaya girdikleri belirtiliyor. İddianamede, söz konusu çatışma sırasında darbeci subaylar Binbaşı Ferhat Güney ve Teğmen Emre Demirbilek'in etkisiz hale getirildiği kaydediliyor.
İddianamede, sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", " Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
İddianamede, bazı sanıkların ise "kasten öldürme, kasten öldürmeye teşebbüs, silahla kasten yaralama, cebir ve tehdit kullanarak, silahla ve birden fazla kişi ile birlikte kişileri özgürlüklerinden yoksun kılma, mala zarar verme, iştirak halinde kamu malına zarar verme" suçlarından 10 yıl ila 5 kez müebbet hapis cezası arasında değişen oranlarda cezalara çarptırılmaları talep ediliyor.