Haberler

Haberler

Kültür ve Sanatın Mavi Şehri; Tuzla

z19.10.2018

Tuzla Belediyesi, “Müziğin Kararında” isimli müzikli söyleşi programları düzenliyor. Sezonun ilk programında Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nu konuk eden Hakan Dedeler, “Tuzla’yı kültür ve sanatın mavi şehri olarak düşünüyorum” dedi.
Tuzla Belediyesi Nikâh Sarayı ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Müziğin Kararında” isimli müzikli söyleşiye Tuzla halkı yoğun ilgi gösterdi.  Moderatörlüğünü Hakan Dedeler ’in gerçekleştirdiği programda Türk Halk Müziği’nin duayen isimleri Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu Tuzlalı sanatseverlerle bir araya geldi. Türk Halk Müziği’nin üstatları sevenleriyle sohbet ederek Anadolu’nun bağrından kopup dillere dolanan birbirinden değerli türküleri onlarla birlikte seslendirdi.

Geçmişten Geleceğe Haber Veren Köprü
Hakan Dedeler “Kültür ve sanatın mavi şehri olarak düşünüyorum” şeklinde tanımladığı Tuzla’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Popüler kültürle birlikte, popüler müziğin ve tüketim kültürünün ön plana çıkmasını vurgulayan Dedeler, Erkan Oğur’un bu düşünceye katılıp katılmadığını sordu. Popüler kültürün etkisini kabul ettiğini ancak onların var olan gerçeği değiştiremeyeceğinin altını çizen Oğur, “Kültür tüketimi, geleneksel müziğimizi mutlaka etkiliyordur ama hiçbir zaman geleneğin var olmuş olma gerçeğini değiştirmez. Bu gerçek hiçbir zaman değişmez. Tüm zamanlar için geçerli birçok eser var Anadolu’da. Hayatlar, yaşanmışlıklar, olaylar, söylemler, aşkların hepsi yaşanmış ve bir kere var olmuşlar. Edebiyat, tarih, arkeoloji, felsefe, müzik habercidir. Geçmişten geleceğe haber veren köprüdür. Türküler insanları bir araya toplar birleştirir, iyileştirir, güldürür, neşelendirir, coşturur ve ağlatır.” dedi.

Müzik Aletleri Hiçbir Zaman Son Şeklini Almamıştır
Caz müzikte son zamanlarda sıklıkla kullanılan perdesiz gitarı müzik dünyasına armağan ederek çığır açan Erkan Oğur, müzik aletlerinin hiçbir zaman son halini almadığını vurguladı. Oğur, “Müzik aletleriyle ilgili düşüncelerim var. Bunu yeni bir şey olsun diye yapmıyorum. Müzik seslerine olan ihtiyaçtan yapıyorum, yani ticaretini yapmıyoruz. Müzik aletleri hiçbir zaman son şeklini almamıştır. İnsan bile son şeklini almamıştır kaldı ki müzik aleti nasıl son şeklini alacak. O yüzden bizde müzik aletleriyle ilgili düşünceler üretiyoruz, sonu yok bunun.” şeklinde konuştu.
Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu’nu canı gönülden dinleyerek türkülere eşlik eden Tuzlalı müzikseverler, beğenilerini ve programdan aldıkları hazzı alkışlarıyla ifade etti. Söyleşiye katılan vatandaşlar, kültür ve sanat etkinliklerine verdiği destekten dolayı Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti.