Haberler

Haberler

Tuzla Mozaiği, Anadolu Gelinleri Düğün Programında Buluştu

z06.12.2018

Zengin kültürümüzün izlerini taşıyan Anadolu Gelinleri Düğün programının galası Tuzla’da yapıldı. Tuzla Hemşehri Dernekleri Platformu’nun yöresel lezzet ikramlarının ardından Anadolu gelinlerinin gelin alma, kına gecesi, düğün alayları ve yöresel oyunları geçmişin tüm izleriyle tanıtıldı.
Tuzla Belediyesi’nin ev sahipliğinde Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü’nün katkılarıyla Tuzla Hemşehri Dernekleri Platformu ve İnegöl Belediyesi işbirliğiyle “Anadolu Gelinleri Düğün” programının galası İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa Tuzla Kaymakamı Ali Akça ve eşi Ferahil Akça, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve eşi Dr. Fatma Yazıcı, Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Durna Gülşen, İnegöl Belediyesi Gençlik Merkezi Müdürü Recep Erdoğan, koreograf Ferhan Aral, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anadolu Gelinleri Düğün Programında Gelenekler ve Lezzetler Yaşatıldı
Konuklar, İdris Güllüce Kültür Merkezi fuaye alanında Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri tarafından yapılan “Eski Türk Gelinleri”nin kıyafetlerinin işlendiği resim sergisi, kitre bebek sergisi ile karşılandı. Tuzla Hemşehri Dernekleri Platformu’nda yer alan hemşehri derneklerinin kadın kolları da düğün konseptiyle hazırladıkları stantlarda bohçalarını sergiledi, düğün yemekleri ve yöresel lezzetlerini konuklara ikram etti. Tuzla Kaymakamı Ali Akça ve eşi Ferahil Akça, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve eşi Dr. Fatma Yazıcı, dernek stantlarını ziyaret ederek her yörenin düğün gelenekleri hakkında bilgi aldı.
Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü kursiyerleri tarafından işlenip dikilen, geçmişten günümüze Anadolu Gelinleri’nin giydiği kıyafetler defilede sergilendi. Koreograf Ferhal Aral tarafından yapılan, tasarımlarını Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Tasarım Bölümü Hocası Yüksel Değirmenci’nin yaptığı, İnegöl Belediyesi Gençlik Merkezi Müdürü Recep Erdoğan’ın eğitiminde Anadolu’daki farklı yörelerden oyunların yer aldığı gösteri beğeniyle izlendi. Gösteride Tuzla Belediyesi Gençlik Merkezi Tiyatro Topluluğu kursiyerleri de Çanakkale Cephesi’ne asker uğurlamanın anlatıldığı bir oyun sahneledi.

Bu Toprakların Kıymetini İyi Bilmek Zorundayız
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, programın ardından yaptığı konuşmada beğenisini ifade etti. Başkan Yazıcı, “Bu programda hem duygusal anlar hem de muhteşem bir görsellik yaşadık. Emeği geçen bütün katılımcı paydaşlara yürekten teşekkür ediyorum. Bu organizasyonu düzenleyenlere plaketler az bile gelir. Tuzla’da böylesine güzel bir akşamda bizlere çok güzel anlar yaşattınız. Anadolu, pek çok medeniyetin gelip geçtiği, yerleştiği, izlerini bıraktığı, belki de dünyanın en önemli geçiş ve kalış yerlerinden birisi. Bu toprakların kıymetini çok iyi bilmek zorundayız. Bu serüvenimizin de buradan çok daha ilerilere gideceğini, geçmişle gelecek arasında bağ kuracak olan her türlü organizasyonun bizim medeniyetimizin kökleri açısından ve gelecekte oluşturacağımız muhteşem bir gelecek için çok önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Böylesine önemli bir programa imza atan herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

Anadolu, Bizim ve Evlatlarımız İçin Kutsal
Tuzla Kaymakamı Ali Akça da konuşmasında “Anadolu’nun dört bir yanından, kuzeyden-güneyden, doğudan-batıdan Tuzla’yı yurt edinen insanların misafirperverlikleri ile karşılaştık. Elleri öpülesi hanımlarımızın hazırladıkları bir birinden güzel lezzetlerin tadına baktık. İşte Anadolu ve kültürü bu. Bugünkü programın adı “Anadolu Gelinleri Düğün” burada asıl sihirli, enerji, sinerji yaratan kelime ne biliyor musunuz? Anadolu. Anadolu, o kadar güzel bir kelime ki bende bazen ekmek, bazen su, nefes almak hissi uyandırır. Anadolu bizler açısından, hem kendimiz hem de evlatlarımız için kutsal bir kavram. O yüzden biz 15 Temmuz’da Anadolu’ya sahip çıktık, tıpkı 100 yıl önce Atatürk’ün önderliğinde milli mücadelede olduğu gibi. Bu organizasyonda emeği geçen Tuzla Belediyesi ve Belediye Başkanımıza, İnegöl Belediyesi’ne, Tuzla Hemşehri Dernekleri Platformu’na ve Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü’ne şükranlarımı arz ediyorum” dedi.  
Tuzla Kaymakamı Ali Akça Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Durna Gülşen ve İnegöl Belediyesi Gençlik Merkezi Müdürü Recep Erdoğan’a, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da koreograf Ferhal Aral ve tasarımcı Yüksel Değirmenci’ye teşekkür plaket ve hediyelerle teşekkür etti. Gala, oyuncular ve protokolün birlikte hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.