Haberler

Haberler

Tuzla Belediyesi, Abdülhamid Han Özel Programı Düzenledi

z14.02.2019

Tuzla Belediyesi, Sultan Albülhamid Han’ı vefatının 101. sene-i devriyesinde özel program ile andı. Payitaht Abdülhamit dizisinin oyuncuları geçmişten günümüze yaşanılanları tarihi gerçekler ve kültürel gelişim süzgecinden geçirerek paylaştı.
İdris Güllüce Kültür Merkezi’nde düzenlenen Abdülhamid Han Özel Programı, Mehmet Ercan’ın moderatörlüğünde Payitaht Abdülhamit dizisinin oyuncuları Bahadır Yenişehirlioğlu ve Hakan Boyav’ın konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi. Dizide Tahsin Paşa ve Mahmut Celalettin Paşa karakterlerini canlandıran oyuncular, bu eserde yer almaktan dolayı kendilerini şanslı gördüklerini söyledi.

Türk Dizi ve Sineması Kendi Tarihini Hakkaniyetli İşlemeye Başladı
Dizide Mahmut Paşa’yı canlandıran Hakan Boyav, hem içinde bulunduğu sektöre özeleştiri yaptı hem de tarihi gerçeklerin dizideki anlatım şekline dikkat çekti. Boyav, “Payitaht Abdülhamit dizisi oluşturulurken tarihten ve gerçeklerden gücümüzü alıyoruz. O dönem nasıl yaşandıysa biz de öyle anlatıyoruz. Fransa gibi ülkeler parlementolarında bile “Bu dizi kaldırılsın" diye tartıştılar. Bunun tek sebebi var. Kendi kültürler emperyalizmlerini bu ülkede artık uygulayamıyorlar. Artık Türk dizi ve sineması kendi tarihini hakkaniyetli olarak onu işlemeye başladı. Bu çok önemli bir güçtür” dedi.

Küresel Güçlerin Yerli İşbirlikçileri, Medeniyetimizin Kadim Değerlerini Bozma Çabasında
Payitaht Abdülhamit dizisinde canlandırdığı Tahsin Paşa’nın hayatını kitaplaştıran Bahadır Yenişehirlioğlu, “Uzun süre aynı kişiyi oynayınca aranızda bir bağ oluşturuyorsunuz. Hissettiğim için belki bu kadar gerçek bir şey ortaya çıkıyor.” diye konuştu.
Dizi ile milyonlara gerçekleri anlatma çabasında olduklarını belirten Yenişehirlioğlu, “Yıllar sonra bu ülkenin, bu coğrafyanın evlatlarının abdestsiz yere adım atmamış bir padişahı kızıl sultan olarak nesillerine anlatması asla kabul edilemez. Küresel güçler yerli işbirlikçileri vasıtasıyla insanımızın tarih bilgisi ve şuurunu, medeniyetimizin kadim değerlerini bozma çabası devam ediyor. Gelmiş geçmiş en zeki Osmanlı padişahı olan, 33 yıl imparatorluğu yöneten bir şahsiyeti bugünün nesline kızıl sultan değil, mekanı cennet olsun Ulu Hakan Abdülhamit Han’ı anlatma çabasındayız.” dedi.
Bahadır Yenişehirlioğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “2019 Türkiye’sinde hâlâ Abdülhamid Han döneminde oynanan oyunlar oynanıyor. Ortadoğu’da akan kan ve gözyaşının tek kurtarıcısı bu coğrafyadır. 15 Temmuz niye yaşandı bu ülkede? Dün olduğu gibi bugün de satılıklar var, oynanan oyun aynıdır. Bize düşen şu yada bu demeden, birlik beraberlik içerisinde, ayrılık tohumları ekmeden yapmamız gereken bir tek şey var; bir ve bütün olarak büyük Türkiye’yi inşaa etmek için çabalamak.”
Payitaht Abdülhamit dizisi ile Abdülhamid Han ve dönemin gerçeklerini anlatan sanatçılar, kendilerini ilgiyle takip eden Tuzlalılar ve organizasyona ev sahipliği yapan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya teşekkür etti.