Haberler

Haberler

Tuzla Belediyesi, Sosyal Belediyecilikte Bir İlki Daha Gerçekleştirdi

z14.01.2016

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı bir ilki daha gerçekleştirerek 65 yaş üzeri yaşlıların kendi yaşıtları ile gündüz saatlerinde sosyal bir ortamda kaliteli vakit geçirebilecekleri Yaşlılar Merkezi’ni hizmete kazandırdı.
Yaşlıların boş zamanlarını değerlendirmeleri, sosyal, psikolojik ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olunması ve günlük yaşam faaliyetlerine destek sunulması amacıyla hazırlanan ve ücretsiz hizmet veren Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi, törenle hizmete açıldı. Açılışa Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır, Tuzla Piyade Okulu Komutanı Tuğgeneral İrfan Can, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, AK Parti Tuzla İlçe Başkanı Sebahattin Demirci, Tuzla Müftüsü Aşır Durgun, AK Parti Tuzla İlçe Kadın Kolları Başkanı Derya Bacacı, Tuzla Belediyesi Başkan Yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Gönülleri Birleştirmeye Çalışıyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, açılışta yaptığı konuşmada yaşlıları “Toplumun Hafızası” şeklinde tanımladı. Şehri emin olarak Tuzla’nın her şeyiyle kendisine emanet edildiğini ve bu emanete sahip çıktıklarını belirten Başkan Yazıcı, “Tuzla’nın şehri emini, bir şehrin emanet edildiği kişi olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda işin sosyal boyutuna önem vermeye çalıştık. Toplumun geleceği gibi geçmişinin de emanet edildiği bilinciyle hareket ettik. Toplumumuzun milli ve manevi değerleri ile beraber geçmişten gelen birikimlerimiz ve tecrübelerimizle Tuzla’mızın geleceğini çizmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de gönül dünyamızı da gönül ufkumuzu da olabildiğince açmaya gayret ediyoruz. Geçmişini bilmeyenin, geçmişinden bir haber olanın, büyükleriyle beraber yol yürümeyi bilmeyenlerin başarılı olması mümkün değildir. Tüm dezavantajına rağmen Tuzla’mıza cazibe oluşturmak gibi zor bir işi, birlikte olunca başarıyoruz. Bizim gerçekten ufkumuz olan, değerlerimiz olan, özümüz olan bütün değerlerimizi yaşatmayı, özellikle de Gönül Elleri Çarşısı ile toplumun sosyal açıdan dezavatajlı tüm kesimlerine ulaşmaya çalışıyoruz. Biz tüm sosyal belediyecilik hizmetlerimizde gönüllerimizi birleştirmeye ve sizinle beraber geleceğe bakmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de Bir İlki Gerçekleştiriyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bir ilki gerçekleştirdiklerini ama merkezlerin sayısını ve hizmet kapasitesini arttıracaklarını söyledi. Başkan Yazıcı, “Benzer hizmetler sunan yerler olabilir ama biz bugün Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştiriyoruz. Büyüklerimizin akranlarıyla beraber olabilecekleri, biz küçükleriyle tecrübelerini paylaşabilecekleri bir mekân ortaya koyma fikriyle bu eser ortaya çıktı. Büyüklerimize evinde, ailesinde, çevresinde ne kadar çok değer veriliyor olsa da onların yaşıtları ile bir araya gelebilecekleri yerlerin olması, onlar için bir rehabilite amacı da taşımaktadır. Merkezimizde sosyal ve kültürel etkinlikler ile büyüklerimizin hoşça vakit geçireceklerine inanıyorum. Biz Tuzla’nın farklı yerlerinde de bu merkezi açmayı düşünüyoruz. Mevcut yerimizde de kapasitenin üzerine çıkarak büyüklerimizin kıymetlerini bilmeyi anlatacağımız veya anlayacağımız mekanlar olmasını arz ediyoruz.  Yeni nesillerimizin gelecekte çok daha güzel günler yakalaması, büyüklerimizin bilgi ve birikimini bu merkezler aracılığıyla da her tarafına yaymasını sağlayan bir merkez olmasını amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Yaşlılarımız, Milletimizin Dua Ağacıdır
Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır da konuşmasında Yaşlılar Merkezi’ni hizmete kazandıran Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’yı tebrik etti. “Anne-babasını kaybetmiş biri olarak konuşuyorum” diyen Kaymakam Çalışır, duygu ve düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: “
Ben böyle güzel bir hizmetin daha açılmadan amacına varmış olmanın, böyle güzel bir işin parçası olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Hayattayken çok fazla değerlerini idrak edemediğimiz, etmeye çalıştığımız ama zorlandığımız, ömürleri evlatlarını yetiştirmekle, bu vatana, millete iyilikler güzellikler sunmakla geçmiş bu büyük insanlar, bir milletin dua ağacıdır. Sizler bizim değerlerimizsiniz. Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi çok önemli bir boşluğu dolduracaktır. Bu ilk adımdır. Ben tahmin ediyorum, bu toprağa düşen bir tohumdur, bir fidandır. Daha niceleri gelecek, kapsam genişletilecek, içerik arttırılacaktır.”
Tuzla Kaymakamı Ali Rıza Çalışır ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, merkezin hizmete kazandırılmasına katkı sağlayan hayırsever işadamı Özkan Olcay’a plaket vererek teşekkür etti. Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi’nin kurdelası, protokol ve yaşlı vatandaşlar tarafından birlikte kesildi.

Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi İşleyişi
Tuzla Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü sorumluluğunda kurulan Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi, hafta içi 09.30-15.30 saatleri arasında 65 yaş üzeri kendi gereksinimlerini karşılamasını engelleyici bir rahatsızlığı bulunmayan, günlük yaşam faaliyetlerini bağımsız olarak yapabilen, yalnızlık hissi duyan, engeli olup dışarı çıkmakta zorlanan yaşlılara hizmet verecek. Yaşlıların merkeze ulaşımı Tuzla Belediyesi servis araçlarıyla sağlanacak. Sabah evinden alınan yaşlılar, gün sonunda tekrar evine bırakılacak. Merkeze gelen yaşlıların öğlen yemeği de Tuzla Belediyesi tarafından karşılanacak.
Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi’nde yaşlıların kişisel bakımı, ilaçlarının belirtilen saatlerde ve uygun ölçüde verilmesi, tansiyon ölçümü ve insülin yapılması, sağlık kontrolleri ve tedavilerinin yapılması, psikolojik ve sosyal destek sağlanması hizmetleri yer alacak. Yaşlılara karşı ilgi ve duyarlılığı arttırmak amacıyla yaşlıların toplum içerisindeki konumu ve toplum için önemi, sorunları, ihtiyaçları, beklentileri ve sağlığı ile ilgili bilinçlendirici paneller düzenlenecek, yaşlıların gençlere hayat tecrübelerini aktarmalarını sağlayan organizasyonlar gerçekleştirilecek.
Günlük 25 kişiye hizmet verme kapasitesine sahip olan Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi’nde zeka oyunları, müzik dinletileri, boyama ve resim çalışmaları, el sanatları, satranç turnuvaları, sportif aktiviteler, hobi bahçesi, kültürel ve sanatsal etkinlikler (Sinema-Tiyatro etkinlikleri, yazarlarla imza günleri), özel gün kutlamaları ve geziler düzenlenecek.