Tuzla Belediyesi’nden Çocuk İhmali ve İstismarı Konulu Seminer
Tuzla Belediyesi, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ve Pendik Soroptimist Kulübü işbirliğiyle “Çocuklar Kelebektir, Solmasın” temalı “Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu seminer düzenlendi.
‘Çocuklarımıza kendini korumayı nasıl öğretiriz?’ sorusuna yanıt aranan seminere konuşmacı olarak Uzman Psikolog Seyhan Sevinçler ve Avukat Lale Kaplan katıldı. Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde katılımcıların soruları da yanıtlandı.
İstismara Uğrayan Çocuklar Yetkili Mercilere Bildirilmeli
Seminerde ilk konuşmayı Avukat Lale Kaplan yaptı. Bir çocuğun ihmal edildiği yada istismara uğradığı algısı oluşması halinde dahi bu durumun yetkili mercilere bildirilmesi gerektiğini belirten Kaplan, “Yasal düzenlemelerin sistematik olarak işleyebilmesi önce evde, sonra okulda, sonra çevrede bilinçli insanların varlığını gerektiriyor” dedi.
Avukat Lale Kaplan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Son yıllarda çocukların korunmasına yönelik pek çok yeni düzenleme getirildi. Çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili hiçbir şeyin gizli kalmaması gerekiyor. Yaşadıklarını paylaşmak durumunda kalan çocuklar bir daha mahkeme veya başka bir merci önünde yaşadıklarını tekrar tekrar paylaşmak durumunda kalmıyor. Onun için aslolan çocukların herhangi bir şekilde istismara uğradığı konusunda bir algı oluştuğu zaman adli mercilere müracaat edilmesi gerekiyor. Yasalar çocuklar yönünden pek çok şeyi düzenleme altına almış. Çocukların iyi bakılmamasından koruma altına hangi noktada alınması gerektiğine kadar bütün düzenlemeler mevcut ama bunların hepsinin sistematik olarak işleyebilmesi önce evde, sonra okulda, sonra çevrede bilinçli insanların varlığını gerektiriyor. İnsanlar bu durumları paylaşmadığı takdirde çocuklarımızın korunmasına imkan yok. Yeni yapılan düzenlemelerle bu konuda bilgi veren, suç duyurusunda bulunan yada emniyet güçlerine müracaat eden insanlar hiçbir zaman ortaya çıkarılmıyor”
Çocuk Yetiştirmenin Korunmadaki Önemi
Uzman Psikolog Seyhan Sevinçler interaktif sunumunda katılımcıları da bilgileriyle sunuma dahil etti. Günlük hayatta en çok karşılaşılan duygusal ihmal ve istismara ayrı bir parantez açan Sevinçler, “Olay, sorun boyutuna gelmeden çözülebilmeli. Çocuklarımızı güçlü yetiştirebilirsek, kendilerini korumayı öğretebilirsek, kendi ayakları üstünde duran, başına geleni ifade edebilen, ailesi tarafından dinleneceğine ve söylediklerinin kabul göreceğine inanan çocuklar yetiştirirsek en azından istismarın ve ihmalin oluşmasını belli oranda engelleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Seminer, yaklaşık 2 saat sürdü.