Haberler

Haberler

“İki Tuzla Kardeşliği “ Güçlenerek Devam Ediyor

z19.09.2019

Kardeş şehir uygulamalarıyla gönül köprüleri kurulmasına vesile olan “İki Tuzla Kardeşliği Projesi” bünyesinde Tuzla yetkililerinden oluşan heyet Bosna Hersek’i ziyaret etti.
Boşnak âlim Muhammed Hevai Uskufi'nin 1631'de kaleme aldığı ve ilk Türkçe-Boşnakça sözlük olarak kabul edilen Makbul-i Arif, Tuzla Belediyesi’nce yeniden basılarak Bosna Hersek'in Tuzla Belediyesine hediye edildi.
Tuzla belediyeleri arasındaki "İki Tuzla Kardeşliği Projesi" kapsamında 3 bin nüsha basılan manzum sözlüğün, 2 bin nüshası düzenlenen basın toplantısı ile Bosna Hersek'in Tuzla Belediyesine teslim edildi.
Bosna Hersek’in Tuzla şehrindeki belediye binasında düzenlenen programa, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç'un yanı sıra Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Emniyet Müdürü Müslüm Kahraman, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alireisoğlu, Tuzla Belediye Başkan yardımcısı Dr. Turgut Özcan, Tuzla Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Selami Gülırmak da katıldı.
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, burada yaptığı konuşmada, projenin iki ülke arasındaki derin tarihi ve kültürel bağların güzel bir yansıması olduğunu belirterek, "Bir ülkede hem istikrar hem huzur daim olursa o ülkeden daha fazla projeler çıkar. Sözlük projesinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya, Yunus Emre Enstitüsü ve diğer kurumlara teşekkür ederim” dedi.
Projenin gerçekleşmesine büyük katkı sağlayan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı yaptığı konuşma da, Bosna Hersek'te gerçekleştirilen ticari ve kültürel anlaşmaların kardeşlik hukukuna dayandığını vurgulayarak, iki ülke arasındaki tarihi kardeşliğin, "İki Tuzla Kardeşliği Projesi" ile daha da pekiştirileceğini söyleyerek “ Şimdi ise bilimde, sanatta ve sporda birlikteliğimizi ülkelerimiz için daha çok geliştirmemiz lazım.” dedi. Sözlüğün, Boşnakçadaki ve medeniyet tarihindeki önemine de değinen Yazıcı, Boşnakçanın ülkedeki bazı kesimlerce inkar edilmesine rağmen tarihi gerçekleri bu sözlükle ortaya koyacaklarını vurguladı.
Yapılan Bosna Hersek ziyaretinde Yunus Emre Enstitüsünün Bosna Hersek'te yürüttüğü "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında Türkçenin seçmeli ders olarak okutulduğu Meydan Ortaokulu da ziyaret edildi. İki kardeş Tuzla arasında, Meydan Ortaokulu ile birlikte toplamda 12 kardeş okulumuz ile birlikte projeler devam etmektedir.
Türkçe öğrenen Boşnak öğrencilerin, Türkçe şiirler ve şarkılar seslendirerek halk oyunları gösterisi sergilediği programda, Bosna Savaşı'nda yaşamını yitiren bir öğrencinin hayatını anlatan "Çocuk Maiyeti" isimli belgesel de gösterildi. Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, bu belgeselin ülkemizde de gösterilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağını ifade etti.
İki ülkeden yetkililerin iyi niyet protokolü de imzaladığı program, öğrencilere çanta ve kırtasiye malzemeleri hediye edilmesiyle sona erdi.